Ο Οκτώβριος είναι συνήθως ένας μήνας κατά τον οποίο κατακλυζόμαστε από διαφημιστικές εκστρατείες που σκοπό έχουν να υπενθυμίσουν στις γυναίκες κάθε ηλικίας να ελέγξουν την υγεία του στήθους τους.

Στόχος του συγκεκριμένου άρθρου είναι να συγκεντρώσει συμβουλές που θα σας βοηθήσουν ώστε να προχωρήσετε ενημερωμένες.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί πως δεν υπάρχει κάποιος τρόπος ώστε να προληφθεί η ασθένεια. Αυτό όμως που είναι ακόμα σημαντικότερο είναι πως όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν για ίαση.

  1. Ξεκινώντας από την πιο απλή διαδικασία, την αυτοεξέταση, υπάρχουν πολλά που μπορεί μία γυναίκα να ελέγξει ώστε να γνωρίσει καλά το στήθος της και έπειτα για να μπορεί να εντοπίζει τυχόν αλλαγές. Η διαδικασία αυτή καλό θα είναι να γίνει έπειτα από συμβουλές του γυναικολόγου ώστε να αποφευχθούν παρανοήσεις.

Μία αυτοεξέταση περιλαμβάνει ψηλάφηση με τη βοήθεια της οποίας μία γυναίκα αγγίζοντας τους μαστούς και ασκώντας πιέσεις μπορεί να ελέγξει για τυχόν ανωμαλίες όπως όγκους ή πόνο. Θα πρέπει όμως να είναι ξεκάθαρο πως κατά την έμμηνο ρύση αλλά και την εμμηνόπαυση οι μαστοί περνούν από διάφορα στάδια, γι αυτό καλό είναι η γυναίκα να γνωρίζει από πριν το στήθος της. 

Στην αυτοεξέταση επίσης η γυναίκα μπορεί να σταθεί μπροστά στον καθρέφτη της και να σηκώσει τα χέρια της ψηλά ώστε να ελέγξει την καμπυλότητα του στήθους. Σε περίπτωση που εντοπίσει κάποιο βαθούλωμα ή άλλη ανωμαλία όπως φλοιό πορτοκαλιού θα πρέπει να απευθυνθεί σε γυναικολόγο. 

  1. Πέρα από την αυτοεξέταση και πάντα σε συνδυασμό με τις συμβουλές του γιατρού, καλό είναι να γίνεται και μαστογραφία μία φορά το χρόνο. Φυσικά, εξαρτάται πάντα από την ηλικία της γυναίκας αλλά και το οικογενειακό της ιστορικό.
  2. Συνδυαστικά με τα παραπάνω, για την υγεία του στήθους θα πρέπει να γνωρίζουμε και τις ανάγκες του. Μία καλή αρχή είναι να επιλέγουμε σουτιέν στο κατάλληλο μέγεθος και cup για την ιδανική στήριξη και άνεση.

Τέλος, είναι μία καλή ευκαιρία ο μήνας αυτός για να μιλήσουμε με συνανθρώπους μας που μπορεί να έχουν περάσει την ασθένεια αυτή, να συζητήσουμε μαζί τους και να τους προσφέρουμε τη στήριξή μας. Τα ροζ κορδελάκια είναι όμορφα αλλά ας μην ξεχνάμε πως τα ίδια  αυτά κορδελάκια αποτελούν μία συνεχή υπενθύμιση στους ανθρώπους αυτούς. 

Πηγές

https://almazois.gr/καρκίνος-μαστού/πρόληψη-του-καρκίνου-του-μαστού